سلام دیگه پاییز داره میرسه و حال و هوای پاییزی هم از بوهایی که دور برمون هست مشخصه یعنی فصل کار خانمها شروع شده رب پختن و خونه تکونی و سبزی سرخ کردن و ...منم عاشق این حال و هوا هستم یعنی تا میای بیرون و بوی رب پختن همسایاه هات به مشمامت می خوره میری تو حال و هوای پاییز چیدن سیب و آفتاب گردان و مدرسه رفتن و ...خوش به حال بچه های مدرسه البته اینم بگم چون رب پختن تو خونه خیلی مشقت داره ما حدود 10 ساله که از بیرون رب حاضری میخرم و چون رب شهرمون بسیار مرغوبه من اینجا اسمش رو میگم اگر مایل بودید حتما بخرید اصلا شهر ما به سه تا محصولش تو ایران و حتی تو دنیا معروفه خشکبار مخصوصا قیسی مرند و رب سانیا و آبمیوه تکدانه مرند ما برای مصرف خونگی مون 24 تا از بسته های یک کیلویی سانیا رو می خریم و انصافا ربش نمونه است منتها الان می پرسید پس چرا رب پختیم چون دوستان خانوادگی ما گلخانه و باغ دارند و گوجه و خیار و ..می کارند اینا هم هدیه از طرف اونا بود گفتیم چیکار کنیم خراب میشه اومدیم رب پختیم خوب پر حرفی شد خسته شدم بریم طرز تهیه:


مواد لازم :

گوجه فرنگی

نمک

ابتدا گوجه فرنگی ها را شسته و خردش می کنیم حالا چهار قاچ یا خیلی ریز من روی تخته خیلی ریز خرد کردم

بعد درون ظرف بزرگ ریخته و 12 ساعت می گذاریم تا خوب بپوسد و پوست گوجه ها از گوشتش جدا گردد البته ما چون عجله داشتیم اینکار و نکردیم بلکه بعد از خرد کردن با دست هم می زنیم و و فشار می دهیم تا  له شده و کامل تفاله اش باقی بماندو بعد روی اجاق گاز بزارید تا بپزد و صاف کردنش راحت شود

در مرحله بعدی گوجه های له شده و پخته را از یک فیلتر مثل سبد رد می کنیم تا پوست و تخمه های گوجه جدا گردد ما چون دوست نداریم تخمه های گوجه تو رب باشد از یک فیلتر ریز مثل الک نیز رد می کنیم

حالا آب گوجه به دست آمده و صاف شده را درون دیگ بزرگ یا تشت بزرگ ریخته و روی آتش می گذاریم تا بجوشد هنگام انتخاب دیگ یا تشت دقت کنید که حجم آب گوجه نصف حجم دیگ یا تشت باشد تا بعد از به جوش آمدن سر ریز نشود چون ارتفاع تشتکم هست پس زمان غلیظ شدن و آماده شدن رب در تشت نسبت به دیگ کمتر هست

حالا صبر می کنیم تا رب بجوشد و حجمش نسبت به حجم اولیه تقریبا یک سوم شود و غلیظ تر شود:

مرحله آخر و مهمتر این مرحله هست که به مرحله پرش رب هم معروف است البته من درآوردی چون باید مدام رب را هم بزنید هم ته نگیرد و هم به سر و صورتتان نپرد چون اگر مکث کنید رب به بیرون می پرد و همه جا کثیف می شود این خاصیت و نشانه غلیظ شدن رب هست پس هم بزنید و منتظر بمانید تا رب غلظت مورد نظرتان را بگیرد  و رب ما آماده است البته ببخشید رنگش اینطوری نشون میده چون تو شب عکس گرفته شده

 

بعد از سرد شدن رب نمک رو اضافه می کنیم چون به علت واکنشهای شیمایی افزودن نمک به رب گرم رنگ آن را کمی کدر و تیره می کند

 

نکته مهم : روشهای زیادی برای نگهداری رب وجود دارد یکی دادن روغن روی سطح ظرفی که رب توی آن ریخته می شود و یا اضافه کردن زیاد نمک تا بتوان بوسیله نمک از کپک زدگی و خراب شدن رب جلوگیری کرد که مامان من هیچکدوم رو نمی پسنهد چون میگه روغن باعث دادن طعم بیات به غذا میشه و نمک زیاد باعث شور و رب را کمی غلیظ بر می داره و روشش هم خوب جواب داده منتها بهترین روشی که من انجام میدم یعنی تو شیشه می ریم و به صورت کنسرو در میارم تا مدت دو سال هم میشه بدون یخچال نگهداریش کرد کیفیت رو ببینید کارخانه میزنه تاریخ مصرف یکسال شف سئویل دو سال زبان

نکته 2:بعضی از خانمها چون رب ترش دوست دارند میزارند گوجه ها بعد از خردشدن حدود  7 تا 10 روز درون دبه پلاستیکی بمونه و ترشیده بشه بعد مثل مراحل بالا می پزند ما این مدلی رو دوست نداریم چون بوی ترشیدگی و کپک زدگی میده

نکته 3: البته بعضی از خانمهای تنبل برای راحتی کار و سریع آماده شدن رب بعد از خرد کردن گوجه ها میزارند تا آب گوجه روی سطح ظرف از گوشتش جدا شود و بعد آرام آبش رو جدا کرده و دور می ریزند و درواقع با تفاله اش که میگند گوشتش هست رب می پزند ولی لذت و طعم اصلی گوجه همون آب گوجه می باشذ

نکته 4: منظور از گوجه فرنگی مرغوب گوجه گوشتی منظورم هست و زیاد آب نداشته باشه و تخمه هاش کم باشه و رنگش قرمز باشه و به ازای هر 4-5  کیلو گوجه فرنگی تقریبا 1 کیلو رب میده