سلام امیدوارم تو این ایام عزاداری هاتون مورد قبول واقع شده باشد و اما برزک سیاه (barzak) یکی از دوستان طرز تهیه مربا و حلوای برزک را خواسته بودند که برای تهیه همه اینها حتما به پودر برزک نیاز هست پس من لازم دیدم قبل از آموزش حلوا و مربا و کاچی برزک حتما این پست را بزارم تا بعد مربا و حلواش رو در ضمن همه اینهایی را که گفتم همه اش مال آذربایجان هست و اینهم بگم که پودر برشته شده برزک خودش به تنهایی یک خوراک مقوی و خوشمزه است که همراه بایک پنیر قدیمی و خوشمزه آذربایجان به نام پنیر کوزه ( یا کوپه پنیری و یا اوغما پنیری ) که یک نوع پنیر ریز شده هست همراه با نان خورده می شود و بعدا خواهم گذاشت البته بگم که ما تو آذربایجان برزک نمیگیم میگیم " زعرح (zaarah) "  و در ضمن یکی از کاربردهای برزک سبزه گذاشتن برای عید است 


مواد لازم:

برزک........................................به میزان لازم

 

طرز تهیه:

ابتدا برزک  سیاه را خوب پاک کرده تا سنگریزه و ...نداشته باشد 

 سپس شستن این قسمتش باید یه کم زرنگ باشید یعنی هم باید خوب بشورید و هم و هم نذارید که خیس نشود یعنی آب درون برزک ها نفوذ نکند وگرنه کش میاید و مایع لزج ژلاتین مانندی ترشح می ود که زحمتتان را چند برابر می کند اید بگید که اگر خوب پاک کنیم یک دور دور آب روش می ریزیم و بس ولی برزک طوری هستش که سنگریزه ها و .. ازش جدایی ناپذیرند و فقط هنگام شستن ته نشین می شود 

حالا بعد از شستن زود دست به کار میشیم و درون یک تابه خیلی بزرگ ومال من چون زیاد بود درون تشت بزرگ با حرارت متوسط خوب تفتش می دهیم تقریبا مثل بو دادن طوری که باید بوی خوشش بلند شود و سبک شود ولی مواظب هستیم که نسوزد و هی هم می زنیم چون برزک زود می سوزد

بعد از روی حرارت برمی داریم و می گذاریم تا خنک شود 

بعد درون الک ریخته و خوب الک می کنیم تا مواد اضافی ازش جداشود که سوختند

این هم از زیر الک

اینهم برزک تفت داده شده و الک شده

بعد درون دستگاه آسیاب کن یا میکسر مخصوص آسیاب می ریزیم و خوب پودرش می کنیم

 سپس درون الک ریخته و الکش می کنیم و درشت هاش را دوباره به آسیاب برمی گردانیم

حالا پودر ما آماده است  برای تهیه حلوا و مربا و کاچی و ... در ضمن چون برزک دارای روغن هستش زود بیات می شود بنابراین برای مصرف کوتاه مدت درون یخچال نگهدارید و برای طولانی مدت درون فریزیز که در ظرف دربشته پلاستیکی و یا کیسه فرزیری گذاشتید چون باید رطوبت نباید به داخلش نفوذ کند

اینهم حلوا (تره)و کاچی برزک

 

سوال  نکات مهم:

  1. این پودر درون فریزر چندین ماه و حتی بیشتر از یکسال ماندگاری دارد
  2. می توانید این پودر را را به مقدار زیاد تهیه و و به مقدار خیلی کم در دفعات متوالی برای تهیه مربا ازش استفاده کنید  
  3. رنگ پودرتون باید این رنگی باشد یعنی اگر زیاد تیره بود حتما زیادی تفتش دادید و سوزندیدش و اگر روشن بود حتما خام هستش