با سلام  خدمت دوستانم عزیزم و عذر خواهی از اینکه مدتی غایب بودم و علتش این بود که اولا شار‍ژ اینترنتمون تموم شده بود و بعدش کمی کار داشتم حالا کمی در مورد شوربا (shorba) بهتون بگم من راجع به کلمه شوربا توی نت خیلی گشتم که همگی معرف کلمه آش و سوپ و کلا غذای آبکی بودند ولی من آنچه را که خودم می دونم و تو آذربایجان هست رو میگم اول از همه تو کشور های عربی شوربا به سوپ گفته می شود و چیز زیادی توش نمی ریزند و خیلی آبکی هست و تو ترکیه بهش چوربا میگند که اونهم سوپ هست و با طعم های مختلف دارند که چوربای گوجه فرنگیشون خوشمزه هست و  ما تو آذربایجان شوربا به غذاهایی میگیم که خودش یک غذای کامل هست و آبکی و برای خوردنش توش نان تریت میشه مثل آبگوشت و بعد با قاشق و یا نان می خوریم و توش به دلخواه مثل آبگوشت مخلفاتش رو مثل سیب زمینی و سبزی معطر و لپه و ادویه و تخم مرغ و ...را می ریزیم  که البته قبلا که گوجه فرنگی هنوز به منطقه ما وارد نشده بود از زردچوبه برای رنگ دادن بهش استفاده می کردند و الان هم گاها برای جلوگیری از بریدن شیر استفاده نمی کنندشوربا انواع مختلفی دارد که هر کدوم را خواهم گذاشت و عبارتند از: قوورما شورباسی(شوربای قورمه)،سؤوت شورباسی(شوربای شیر) ، خاما شورباسی(شوربای خامه) ، یاغ شورباسی(شوربای روغنی یا سبزیجات) ، اَت شورباسی (آبگوشت) ما حتی به کله جوش هم شوربا میگیم حالا توضیحاتم زیاد شد دوستان زیادی از خیلی وقت طرز تهیه اش را خواسته بودند که ببخشید که دیر شد مخصوصا فریبا خانم عروس عزیز داییم که الان تو شهر اراک هستند و بهشون تقدیم میکنم 


مواد لازم:

شیر پر چرب................................................ 1.5 لیتر

پیاز ..................................................یک عدد متوسط

گوجه فرنگی .......................................دو عدد متوسط

لپه..................................................یک هشتم پیمانه

سیب زمینی ...............................2 الی 3 عدد متوسط

سبزی معطر...............................خرد شده نصف پیمانه

روغن ............................................4 قاشق غذاخوری

تخم مرغ.................................................2الی 3 عدد

نمک ،زردچوبه ،فلفل سیاه و فلفل قرمز........ به میزان لازم

*سبزی معطر شامل گشنیز و شوید و نعناع خوردنی و اگر خواستید کمی پیازچه است

 

طرز تهیه:

قبل از شروع پختن سبزی را شسته و خرد می کنیم پیاز و گوجه فرنگی را نگینی خرد می کنیم سیب زمینی را پوست کنده و از وسط نصف میکنیم و لپه را از قبل خیس کرده و یا نیم پز می کنیم

ابتدا روغن را در قابلمه ای ریخته و سپس پیاز را که نگینی خرد کرده ایم درونش ریخته و کمی تفت می دهیم تا سبک شوند و کمی طلایی شوند

سپس  گوجه فرنگی را که نگینی خرد کرده ایم را به پیاز اضافه می کنیم و کمی تفت داده تا گوجه فرنگی ها نرم شوند و بپزند

بعد ادویه را بهش اضافه می کنیم همون نمک و فلفل و ... بعد سبزی معطر ولپه و سیب زمینی را اضافه می کنیم و حدود 10 ثانیه تفت داده و روش 2 الی 3 لیوان آب ریخته می گذاریم تا سیب زمینی و لپه پخته شود

در اواخر پخت سیب زمینی که آبش کشیده شده می توانیم تخم مرغها را توش بشکنیم بعد شیر را اضافه کنیم البته ما مدرنیزه اش کردیم و تخم مرغها را توی ظرف دیگه آبپز می کنیم و هنگام خوردن همراه سیب زمینی می خوریم

خلاصه هر کدوم از راههای پختن تخم مرغها را که امتحان کردید در مرحله آخر شیر را اضافه می کنیم البته برای جلوگیری از بریدن شیر باید شیر کمی گرم باشد و تند تند هم بزنیم تا شوربا غلیظ شد و بخار از قابلمه بلند شود و نباید قل قل بزند کمی که جوشید و غلیظ شد کافیست و البته اگر می خواهید با خیال راحت بگذارید بجوشد و شیر نبرد گوجه فرنگی را حذف کنیدو جاش زردچوبه اضافیمصرف کنید که رنگ شورباتون زرد خواهد شد که اونهم خوشمزه است

حالا شوربا را در کاسه ها می کشیم

و بعد از تریت کردن نان توی شوربا همرا پیاز و یا ترشی نوش جان می کنیم و مخلفاتش ( که تو ترکی بهش "دَندوش " میگیم ) را توی یک ظرف گود می ریزیم و با گوشت کوب خوب له اش می کنیم و همه را خوب مخلوط می کنیم تا به این شکلی در بیاد و با نان و نعناع داغ و یا نعناع تازه و یا خالی نوش جان می کنیم

 

سوال   نکات مهم:

  1. شوربای خامه مثل شوربای شیر هست فقط با این تقاوت که به جای شیر توش از خامه استفاده می شود و روغن کمی هم توش مصرف می شود
  2. اگر شیر پر چرب در دسترس نبو داز یک عدد شیر پاستوریزه 3 درصد و یک خامه 200 میلی لیتری25 درصد باهم استفاده کنید
  3. قدیما از قارچ و گل بابونه تازه هم توی شوربا استفاده می کردن که ما توی فصل بهار از قارچ و بابونه تازه که از باغ و کوه چیدیم هم توش استفاده می کنیم اگر عکس داشتم براتون میذارم که خیلی خوشمزه است
  4. می توانید این شوربا را بدون مخلفات مثل سیب زمینی و .. درست کنید و بدون نان هم مصرف کنید که مثل سوپ میشه
  5. از هر نانی می توان استفاده کرد ولی ما نان لواش را ترجیح می دهیم
  6. ما این غذا را کمی تند می کنیم چون اینجوری خوشمزه تر هست