سلام امیدوارم خوب و خوش باشید امروز با قورمه که در واقع یک روش نگه داری گوشت است در خدمتتون هستم در زمانهای خیلی قدیم که نه یخچالی بوده و نه فریزری و مثل الان هم قصابی نبوده که همیشه گوشت موجود باشد در آذربایجان گوشت را سرخ می کردند و درون کوزه های بزرگی به نام خُم می ریختند و هر وقت لازم داشتند از اون گوشت های برشته درون خم استفاده می کردند مثلا در بعضی از جاهای کشورمان از روشهایی مانند نمک سود کردن و یا دودی کردن و خشک کردن گوشت استفاده می کنند ولی فکر نکنم هیچ روشی به اندازه قورمه کردن گوشت خوشمزه باشه البته در قدیم گوشت یک یا دو گوسفند یا بره را قورمه می کردند و یکجا درون خم می ریختند و دو الی سه ماه احتیاجشان به گوشت را بر آورده می کردند این مطلب را هم اضافه کنم کلمه " قُوورما (ghovoorma )" در زبان ترکی به معنی " برشته شده یا سرخ شده " می باشد


مواد لازم :

گوشت گوسفند چربی دار.....................................یک کیلو

(کوشت استخوان دار هم باشه اشکال ندارد)

آب .....................................................................3 لیوان

نمک .................................................یک قاشق غذاخوری

 

طرز تهیه :

ابتدا گوشت را تکه تکه میکنیم البته من چون زیاد چربی گوشت را دوست ندارم به جای اون ازیک پیمانه روغن استفاده کردم

سپس آب را جوش آورده و گوشت را درون آن ریخته و می گذاریم تا نیم پز شود همین که نیم پز شد آبش را جدا می کنیم

به این آب گوشت در این مرحله "بُز باش " می گوییم که ما توش نون خرد می کنیم و به صورت آبگوشت مصرف می کنیم خیلی خوشمزه است

بعد گوشت را روی اجاق گاز گذاشته و نمک ریخته و شروع به تفت دادن گوشت می کنیم و صبر می کنیم تا گوشت ها خوب سرخ شود چون گوشت من بدون چربی بود من در این مرحله روغن اضافه کردم

همین که رنگ گوشت ها به رنگ قرمز مسی در اومد  از روی حررت برداشته گوشت را درون ظرف ریخته و می گذریم تا خنک شودو سپس درون یخچال می گذاریم چون من خُم ندارم 

این شکل گوشت قورمه درون خُم هستش

 

 

سوال  نکات مهم :

  1. خُم به کوزه هایی بزرگ گفته می شود که ارتفاعش حدود 120 الی 130 سانتی متر و قطرش حدود یک متر بوده و جنسش سفال خیلی مرغوب بود که معمولا برای نگه داری گوشت و پنیر و و خنک کردن آب از آن استفاده می کردند چون باعث خنک نگه داشته شدن مواد غذایی می شد در ضمن خُم را در جای خیلی خنک نگه می داشتند
  2. ما در قدیم تمام غذاهای گوشتی مان را با قورمه درست می کردیم ولی الان در غذاهایی مانند کله جوش و قورما شورباسی (آبگوشت قورمه ) و آش تنور (تندیر آشی ) و .... استفاده می کنیم
  3. در قورمه از نمک زیادی استفاده می شود چون باعث نگه داشتن گوشت به مدت زمان طولانی می شود
  4. منظورم از چربی گوشت همون چربی هست که همراه گوشت هست نه دنبه و یا پیه 
  5. اگر از گوشت گاو هم استفاده کردید اشکالی دارد ولی گوشت گوسفند ترد و  خوشمزه تر است
  6. ما گوشت قورمه رو به تنهایی هم می خوریمخوشمزه خیلی خوشمزه است
  7. چون بوی قورمه خیلی خیلی خوبه و همه جا پخش میشه در قدیم در کاسه هایی بزباش ریخته و درون هر کاسه بزباش دو سه تا گوشت قورمه می اندختند و بین همسایه های اطراف مثلا 7 تا همسایه پخش می کردند