با سلام امیدوارم شاد وسرحال باشید و انجام کارهای عید شما را خسته نکرده باشد یک دسر بسیار خوشمزه که آن را منسوب به حضرت فاطمه زهرا (س) می دانند و بیشتر برای نذر و سفره هفت سین پخته می شود من هم بد ندیدم برای سفره هفت سین این پست آموزش سمنو را بگذارم در ضمن چون تهیه سمنو کمی سخته و خسته کننده بهتره حداقل دو نفر در تهیه آن شرکت کنند


مواد لازم: (برای حدود ١٠ پیاله)

گندم......................................................١٠٠ گرم

آرد معمولی..............................................۴٠٠ گرم

مغز بادام یا گردو یا پسته ...................در صورت دلخواه

طرز تهیه:

ابتدا گندم را پاک کرده شسته و در یک ظرف می ریزیم و رویش کمی آب ریخته و چیزی مثل دستمال رویش می کشیم تا کمی جوانه بزند یعنی ریشه های سفید مانندی ظاهر شود که حدود یک روز طول می کشد در این مدت آب گندم ها را دو الی سه بار عوض می کنیم تا بوی بد ندهد بعد گندم ها را در یک ظرف بزرگتر مثل بشقاب پهن می کنیم و تراز کرده رویش دستمال کشیده و آن را آب پاشی کرده تا مرطوب بماند بعد از دو روز دستمال را از روی گندم ها برداشته و هر از گاهی گندم ها را آب پاشی می کنیم تا گندم ها خشک نشوند و رشد کنند تا زمانی صبر می کنیم که گندم ها حدود ٣ الی ۴ سانت رشد کنند وبه اصطلاح رنگشون سبز مایل به سفید باشد و نباید بگذاریم تا برگهای سبز رنگ از توی آن ها رشد کند در غیر اینصورت سمنو تلخ می شودکل رشد گندم من تا مرحله آخر ۵ روز طول کشید

 

در مرحله بعد گندم جوانه زده را تکه تکه کرده و در ماشین چرخ گوشت یا هاون ویا دستگاه مخلوط کن می ریزیم (من در دستگاه مخلوط کن ریختم )و خوب چرخ میکنیم تا گندم ها له شوند

 

بعد آب را اضافه می کنیم (من چون از مخلوط کن استفاده کردم آب و گندم ها را در مخلوط کن ریختم و همزمان کوبیدم )شما می توانید بعد از اینکه گندم ها را چرخ کردید یا در هاون کوبیدید آب را اضافه کنید

سپس  کل مایع را در یک صافی مثل کیسه ریخته آب آن را صاف می کنیم

و محکم با دست فشار می دهیم تا شیره گندم خوب خارج شود

تفاله های گندم را دور نمی اندازیم و دوباره مراحل قبلی را تکرار می کنیم اگر از مخلوط کن یا ماشین چرخ گوشت استفاده می کنید دوبار کافی است ولی اگر از هاون استفاده می کنید حدود ۴ الی ۵ بار اینکار را تکرار کنید

تا شیره گندم به دست آید اگر از آب کمی بچشید می بیند که که کمی شیرین است

بعد آرد را کم کم به شیره گندم اضافه می کنیم تا گلوله گلوله نشود

ومایع یکدستی به دست آید

سپس روی اجاق گاز گذاشته و می گذاریم تا به جوش آید از لحظه ای که به جوش آمد زیر شعله را کم می کنیم و شروع به همزدن مداوم می کنیم تا پختن کامل سمنو . چون اگر هم زدن متوقف شود خیلی زود ته می گیرد و می سوزد به همین جهت نوشتم دو نفر که اگر خسته شدید جا به جا شوید در حین همزدن کم کم رنگ مایع تغییر می کندو قرمز مایل به قهوه ای می شود بهتر است غلظت آن به اندازه فرنی شل باشد چون بعد از سرد شدن کمی غلیظ می شود اگر خواستید کمی قبل از برداشتن مغز مورد دلخواه خود را اضافه کنید(من چون دست تنها بودم از این مرحله به بعد نتونستم عکس بگیرم)

 

 

سوال نکات مهم:

  1. نسبت گندم به آرد ١ به ۴ است اگر خواستید مقدار زیادی درست کنید مواد را به نسبت زیاد کنید
  2. اگر از آرد سفید استفاده کنید رنگ سمنو خیلی دیر تغییر می کند به همین دلیل کیفیت طعم آن کاهش می یابد
  3. سمنو کمی دیر هضم است به همین جهت کسانی که ناراحتی گوارش دارند کمتر مصرف کنند در عوض خیلی مقوی و غذای کاملی می باشد
  4. در هر مرحله که آب اضافه می کنید حدود دو لیوان آب لازم است
  5. مدت زمان پخت سمنو حدود ٣٠ الی ۴۵ ذقیقه است
  6. منظور از آرد معمولی همان آردی که در نان لواش استفاده میشود