سلام امیدوارم دلتون همیشه سرشار از شادی باشه امروز میخوام غذایی را بگذارم که اولین بار در آذربایجان پخته شد در واقع دلمه برگ مو (انگور)  اولین دلمه ای بود که پخته شد و از مشتقات کلمه ترکی دُولماق(DOLMAGH) به معنی پر شدن می باشد یعنی غذایی که توی آن را پر می کنند.بعدا دلمه های دیگه از روی اون گرفته شد مثل دلمه کلم  من در اینجا دستور اصلی را گذاشتم که با بلغور گندم و شیر و ... تهیه می شود و بعداً دستوری را که امروزه با گوشت چرخ کرده درست می شود را می گذارم امیدوارم دلمه برگ مو را این بار با این دستور تهیه کنید و  از خوردن آن لذت ببرید


مواد لازم:

برنج .............................................. 2 پیمانه

لپه................................................. 1 پیمانه

بلغور گندم ...................................... 1 پیمانه

پیاز...........................................  یک عدد بزرگ

گوشت............................................... 200 گرم

شیر پر چرب........................................ 3 پیمانه

سبزی معطر تازه ..................................  نیم کیلو  (یا حدود 2 پیمانه )   

(شامل تره_ پیازچه_ شوید _گشنیز _نعناع)              

نمک و فلفل و زرد چوبه........................به میزان لازم

برگ مو..............................................حدود 60 عدد

 

طرز تهیه :

ابتدا شیر را روی بلغور ریخته و می گذاریم تا خیس شود

تا خیس خوردن بلغور، برنج را می گذاریم تا نیم پز شود

لپه را نیز در ظرف جداگانه نیم پز کرده و روی برنج می ریزیم

گوشت را خیلی ریز می کنیم وبا یک لیوان آب می گذاریم تا بپزدبعد پیاز را خرد کرده سرخ می کنیم بعد گوشت پخته شده را درون پیاز ریخته کمی زردچوبه اضافه کرده و تفت می دهیم

سپس گوشت را به لپه و برنج اضافه می کنیم

بعد شیر و بلغور را به مواد مخلوط بالا اضافه می کنیم

بعد زرد چوبه و نمک و فلفل را میزان می کنیم من فلفل را کمی بیشتر ریختم

 ودر آخر سبزی را که شسته وریز خرد کرده بودیم را روی آن می ریزیم

 متفکر بعد از اینکه مواد درون دلمه حاضر شد شروع به پیچیدن آن می کنیم متفکر

ابتدا برگ را در دستمان یا روی تخته آشپزی پهن می کنیم و یک قاشق از مواد راروی برگ پهن شده می گذاریم

بعد دو طرف آن را روی هم تا می کنیم

سپس دو طرف باقیمانده را نیز روی آن تا می کنیم تا مثل یک بقچه شود

بعد به صورت برعکس توی قابمه می چینیم یعنی طرف باز برگ که ما پیچیدیم در ته قابلمه  قرار گیرد تا مانع باز شدن دلمه شود به شکل زیر:

اینکار را تا تمام شدن مواد انجام می دهیم تا قابلمه پر شود 

از شیری  که به مواد مان اضافه کردیم در آخر کار در ته ظرف مان باقی می ماند این شیر که مزه دار هم هست را نگه می داریم تا در پایان پخت روی دلمه ها بریزیم

 حالا یک چیز سنگین مثل درب قابلمه کوچکتر  یا یک بشقاب چینی را روی دلمه ها می گذاریم تا هم دلمه ها باز نشود هم آبی را که می ریزیم مستقیم روی دلمه ریخته نشود

سپس حدود 2 لیوان آب می ریزیم و با شعله متوسط می گذاریم تا پخته شود که حدود یک الی یک و نیم ساعت طول می کشد تا دلمه ها پخته شود بعد از این زمان شیر را روی دلمه ها می ریزیم تا شیر به خورد دلمه ها برود باید مواظب باشیم تا شیر در ته قابلمه نسوزد

 

 سوال نکات مهم:

  1. در دستور اصلی این دلمه گوشت و یاز وجود ندارد و بدون گوشت وپیاز سرخ کرده هم خوشمزه می شود
  2. می توانید از برگ مو تازه یا کنسرو آن استفاده کنید برای دیدن نکات لازم مربوط به برگ مو  اینجا مراجعه کنید
  3. شیر طعم فوق العاده ای به دلمه می دهد
  4. برای تزیین دلمه و مزه دار کردن آن می توانیدپیاز را سرخ کرده سپس زرشک ورب را اضافه کرده وسپس کمی رب اضافه کنید
  5. علاوه بر شکل پیچیدن به شکل بقچه که گفته شد می توانید به شکل رولت نیز دلمه ها را بپیچید
  6. به جای شیر پرچرب می توانید از شیر معمولی و نیم پیمانه خامه استفاده کنید
  7. بلغور گندم در زبان ترکی همان  "یارما " به معنی گندم شکافته شده است
  8. من یک عدد سیب زمینی را سرخ کرده و  دور دلمه را تزیین کردم