سلام امیدوارم هر کجا که هستید شاد باشید این نان یکی از نانهای قدیمی آذربایجان می باشد که قدمتی بیش از صد سال دارد و در قدیم به جای کیک وشیرینی این نان را در تنور می پختندحتی خمیر مایه آن را خودشان درست می کردند به مرور زمان تغییراتی در آن ایجاد شده است یعنی مواد اولیه جایگزین شده است یعنی با روغن حیوانی و بدون تخم مرغ درست میشد ولی همیشه طعم آن عالیه و هیچی نمی تواندجای این نان را بگیرد یکبار امتحان کنید و طعم فوق العاده اش را بچشید


مواد لازم :

آرد سفید.................................................. حدود 3 پیمانه

تخم مرغ ...........................................................یک عدد

روغن مایع............................................. یک چهارم پیمانه 

آب ولرم .................................................یک چهارم پیمانه

خمیر مایه......................................... یک قاشق مرباخوری

شیر ..............................................................یک پیمانه 

نمک............................................... نصف قاشق چایخوری

زرد چوبه ..........................................نصف قاشق چایخوری

مغز گردو یا بادام و یا فندق.................................. برای تزیین

کنجد.............................................................. برای تزیین

زرده تخم مرغ .....................................................یک عدد

طرز تهیه:

ابتدا آب ولرم را در یک کاسه می ریزیم و بعد خمیر مایه را درون آب ریخته و هم می زنیم و در یک جای گم می گذاریم تا حجمش دو برابر شود که حدود 15 دقیقه طول می کشد
 
 
شیر را کمی ولرم کرده و زرد چوبه را داخل آن می ریزیم 
 
 
حالا خمیر مایه ور آمده را به آن اضافه کرده و هم زده و سپس روغن مایع را نیز اضافه می کنیم
 
 
در مرحله بعد آرد را در یک ظرف نسبتا بزرگ الک می کنیم
 
 
تخم مرغ را درون آرد شکسته و سپس مخلوط بالا را به آرد اضافه می کنیم
 
 
آردرا با مواد خوب ورز می دهیم تا به دست نچسبد اگر خمیر شل بود کم کم آرد اضافه می کنیم و اگر خمیر سفت بود کمی شیر اضافه می کنیم تا خمیر لطیفی به دست آید
 
 
بعدروی خمیر را پوشانده و در جای گرمی می گذاریم مثل کنار بخاری و می گذاریم تا ور بیاید که حدود یک ساعت ونیم طول میکشد ولی بستگی به خمیر شما دارد
 
 
ولی نشانه ور آمدن خمیر اینست که اگر با انگشت دست در خمیر فرو کردیم جای فرو رفتگی برنگردد
 
 
سپس ظرف مورد نظر را چرب کرده و داخل ظرف خمیر را به طور یکنواخت پهن می کنیم
و با ته قاشق روی آن نقش هایی را به دلخواه ایجاد می کنیم
 
 
سپس روی آن زرده تخم مرغ مالیده و با استفاده از مغزهایی که در دسترس داریم روی آن را تزیین می کنیم
 
 
کماج را در طبقه وسط فر دمای 200 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه می گذاریم
 
 
 
 سوال نکات مهم :
  1. به جای شیر می توان آب را جایگزین کرد ولی باید روغنبیش از حد اندازه داده شده استفاده کرد
  2. مغز بادام و گردو و ... اختیاری است
  3. در دستور اصلی تخم مرغ وجود نداشت همچنین از روغن جامد و حیوانی به جای روغن مایع استفاده می کردند
  4. دستور تهیه کماج مثل اَردَک است با این تفاوت که اردک در روغن سرخ می شود ولی کماج در فر پخته می شود
  5. زمان ور آمدن خمیر و پختن کماج بستگش به خمیر و فر شما دارد بنابراین قبل از پختن حتما تنظیم کنید