السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین

با سلام نانی که الان مشاهده می کنید مربوط به منطقه آذربایجان هست وبیش از صد سال است در این منطقه پخته می شوددر منطقه ما رسم هست که این نان را در مراسم چهلم عزیزانی که از دست دادیم مخصوصا اربعین امام حسین (ع) می پزیم و بسته بندی کرده , بین همسایگان پخش می کنیم و به این صورت برگزاری مراسم چهلم را اعلام می کنیم البته کم کم دارد این سنت فراموش می شود من امیدوارم با گذاشتن این مطلب سنت دیرینه آذربایجان جان دوباره بگیرد و این نان دوباره در اربعین امام حسین (ع) پخته شود.(تلفظ این نان به دو صورت است یکی که در بالا ذکر کردم و دیگری اَویدَک (AVIDAK) یا اَیدک(AYDAK) است. )


مواد لازم: (برای حدود 20- 30 عدد نان)

آرد سفید                     یک کیلو(حدود 5 پیمانه)

روغن مایع                              یک چهارم پیمانه 

آب ولرم                                 یک چهارم پیمانه

خمیر مایه                         یک قاشق مرباخوری

شیر                                            چهار پیمانه

نمک                               نصف قاشق چایخوری

زرد چوبه                            یک قاشق چایخوری

روغن سرخ کردنی                        به میزان لازم

 

طرز تهیه:

ابتدا آب ولرم را توی یک کاسه می ریزیم و خمیر مایه را توی آب ریخته و هم زده و در یک جای گرم می گذاریم تا حجمش دو برابر شود

 آرد را الک می کنیم و در ظرف گودی می ریزیم

 شیر را روی اجاق گازمی گذاریم تا ولرم شود بعد زردچوبه را به آن اضافه می کنیم و از روی حرارت بر می داریم 

خمیر مایه ور آمده را به شیر اضافه می کنیم

در این مرحله روغن مایع و نمک را به مایع بالا اضافه می کنیم

بعد مایع  مخلوط به دست آمده را کم کم روی آرد اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم 

خمیر را خوب با دست ورز می دهیم اگر به دست چسبید دوباره آرد اضافه می کنیم و اگر خمیر مان شفت د کمی شیر ولرم شده به آن اضافه می کنیمو حدود 10 دقیقه خمیرمان را ورز می دهیم و حدود 2 ساعت می گذاریم تا خمیرمان ور بیاید

بعد از اینکه خمیر ور آمد از خمیر گلوله هایی به اندازه یک گردو بر می داریم 

روی یک سبد یا الک با یک دستمان خمیر را می غلطانیم تا به شکل استوانه در آید 

بعدبا نوک انگشتانمان روی خمیر نقش می اندازیم 

تا به شکل زیر در آید 

بعددر روغن فراوان اَردَک ها را سرخ می کنیم و با چنگال چند تا سوراخ روی نان ها ایجاد می کنیم تا روغن به داخل نان ها نفوذ کند

پس از اینکه خوب سرخ شداز روغن در آورده زود در یک صافی گذاشته تا روغن اضافی آن گرفته شود و در یک ظرف در بسته کاغذ روغنی یا چیزی مثل آن انداخته و نان ها را در آن گذاشته و در آن را می گذاریم تا نان ها نرم شود و هم اینکه خمیر نشود

من برای اینکه روغن سرخ کردنی باقی مانده  را تا آخر مصرف کنم چند تا نان آخری را به این شکل در آوردم تا در روغن کم سرخ شوند

اینهم داخل اَردَک که کاملا پخته است

سوال نکات مهم:

  1. در دستور اصلی روغن حیوانی یا نباتی بوده که روغن مایع به خاطر اینکه نان ها را نرم نگه می دارد جایگزین شده است
  2. می توان به جای شیر آب را جایگزین کرد ولی باید از روغن مایع بیشتری استفاده کرد
  3. شکل اصلی نان ها به شکل بالاست اگر خواستید می توانید به فرمهای دیگری نیز در بیاورید
  4. برای اینکه روغن کمتری برای سرخ کردن مصرف شود از یک ظرف گود مثل قابلمه استفاده کنید
  5. نشانه ور آمدن خمیر اینست که اگر انگشت دست را در خمیر فرو کنیم جای آن برنگرددو جای انگشت باقی بماند
  6. تا زمانی که خمیر به دست می چسبد باید آرد اضافه کرد به همین دلیل مقدار آرد را حدود گفتم
  7. این نان بعد از دو روز بیات می شود برای تازه نگهداشتن این نان می توان آنها را بسته بندی کرده و در فریزر نگهداری کرد و هنگام استفاده آن را در تستر یا فر و یا ساندویج ساز گرم کرد

                                                  خوشمزه نوش جان خوشمزه